توضیحات
به گزارش روابط عمومی شرکت مشاور مدیریت و خدمات ماشینی تامین، در این مراسم مهندس دامون خدابنده به عنوان یکی از مدیران موفق ملی، در بابت تجربیات مدیریتی خود در حوزه ی جذب و نگهداشت نیروی انسانی و نیز استفاده از شرکتهای استارتاپی به منظور کاهش هزینه ها و افزایش درآمد سخنرانی نمود.
وی با اشاره به مشکلات عدیده ی شرکت ها در حوزه ی زیرساختی، عنوان کرد: ما با مشکلات زیادی در حوزه ی زیرساختی روبرو هستیم. نظیر مهاجرت نیروهای خبره ، تحریم های ظالمانه ،محدودیت بودجه و منابع . در این شرایط باید چه کار کنیم در این موقعیت ما احتیاج داریم که عزم خود را راسخ و با پشتیبانی، شرایطی را خودمان بوجود آوریم تابتوانیم از امکانات موجود راه حل برون رفت از این وضعیت را بدست آوریم و فراموش نکنیم که با قدمهای کوچک می توانیم قدمهای بزرگتری را برداریم. سازمان تامین اجتماعی در این زمینه تجربیات ارزنده ای دارد که نتیجه آن منجر به اخذ جوایز در سطح بین المللی شده است.
وی تصریح کرد: یکی از بازوهای مهم و اساسی برای هر مجموعه ای نیروی انسانی می باشد بنابراین چگونگی برخورد با این بخش بسیار حائز اهمیت است تجربه ثابت کرده گوش شنوا برای مشکلات و بعضا اعتراضات نیروی انسانی می تواند بسیاری از چالش ها و مشکلات مجموعه را حل و فصل نماید اخذ نظرات ایشان در تصمیمات و آرایش محیط کار و نیز فراهم ساختن شرایط برای ایجاد نشاط سازمانی مانند برگزاری مسابقات ورزشی نیز به ایجاد حس تعلق خاطر ایشان به مجموعه و نهایتا دستیابی به اهداف بزرگتر را سهل تر می نماید.
مهندس خدابنده افزود: برای رسیدن به اهداف بزرگ یک مجموعه، باید گام های کوچک و ملموس برداشته شود و این موفقیتهای کوچک است که زمینه را برای دستیابی به هدف بزرگتر فراهم می سازد و این گامها و موفقیت های کوچک و ملموس است که می تواند بهانه ای برای تقدیر و تشکر از نیروهای خبره و افراد کارآمد باشد با این ارج نهادن می توانیم شرایطی را برای نگهداشت و جذب نیروی خبره فراهم سازیم .
وی یکی از عوامل موفقیت در مجموعه را توجه مدیریت ارشد به نظرات کارشناسی در هر سطحی عنوان کرد و گفت: باید در مجموعه خود شرایطی فراهم گردد که هر فرد در هر سطحی( منظور ساختار مجموعه) بتواند نظر کارشناسی خود را ارائه دهد. در واقع مباحث کارشناسی را مباحث ساختاری باید جدا کرد.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات آمار و محاسبات سازمان تامین اجتماعی در ادامه اظهار کرد: همانگونه که مستحضرید در جریان مدیریت، ارتباط شما با ذینفعان حائز اهمیت است. ذینفعان شما می توانند مشتریان، کارکنان ، شرکاء و برای برخی شرکتها دولتمردان باشند. تجربه ی ما در بحث مدیریت ذینفعان، انتخاب شرکاء کوچک با اندیشه های بزرگ بوده است.
برای این منظور باید به تجربه ی سازمان تامین اجتماعی در برگزاری نمایشگاه الکامپ اشاره کنم. سازمان تامین اجتماعی برای نخستین بار نحوه ی اجرا و حضور خود را در نمایشگاه الکامپ تغییر داد و با ایجاد یک سکوی مشخص، از شرکتهای استارتاپی که برای معرفی محصولات خود نمی توانستند هزینه های میلیاردی صرف کنند، دعوت کرد .در پایان نمایشگاه هم جوایزی به عنوان خلاقیت به ایشان اهداء گردید.
وی با تاکید بر اینکه امروزه دولتمردان ما باید یاد بگیرند که بیشتر گوش شنوا باشند و خوشبختانه سازمان تامین اجتماعی در این مسیر پیشرو بوده است. اظهار کرد: دستاوردهای این نمایشگاه شناسایی 107 شرکت استارتاپی بوده که ما توانستیم از 40 محصول( (API آنها استفاده کنیم که هم اکنون 200 شرکت به آنها وصل و از امکانات آن بهره مند شده اند و این باعث افزایش سرعت کار شد به گونه ای که موبایل اپلیکیشن سازمان تامین اجتماعی طی سه ماه توانست پنج میلیون کاربر را جذب کند و 86 درصد رضایت کاربران را به همراه داشته است که این میزان رضایتمندی در موبایل اپلیکیشن های دولتی بی نظیر است و همین باعث شد که سازمان در عرصه بین المللی جوایز بین المللی سازمان تامین اجتماعی را دریافت نماید.
باید بگویم که جامعه ی استارتاپی ( دانش بنیان) راه های کاهش هزینه و افزایش درآمد را به خوبی شناسایی می نماید فقط باید شرایط برای معرفی محصولات خود را داشته باشد.
مهندس خدابنده یکی دیگر از دستاوردهای ارزشمند سازمان تامین اجتماعی را اجرای پروژه ی نسخه الکترونیک معرفی و تصریح کرد: پروسه ی اجرای این پروژه در کشورهای پیشرفته هفت سال طول کشیده در صورتیکه ما در یک بازه ی زمانی دوساله توانستیم آن را اجرا نماییم و امروز شاهدیم که یک میلیون و 200 هزار ترنزکشن نسخه الکترونیک ثبت می شود که 14 هزار داروخانه و 200 هزار پزشک از آن بهره مند هستندو ما همه این شرایط را با یک تیم 30 نفره مدیریت می نماییم.
وی افزود:این در حالیست که در کشور اندونزی که سال گذشته تجربه ی بازید مستقیم از نسخه الکترونیک شان را داشتم فقط 120 نفر از یک ورژن آمریکایی که فقط چهارمیلیون دلار هزینه ی برای لایسنس پرداخت کرده بودند، پشتیبانی می کردند.لیکن ما در ایران برای راه اندازی نسخه الکترونیک کمتر از 10 میلیارد هزینه کرده ایم.
این دستاورد بیانگر این است که با حداقل هزینه و استفاده از شرکتهای استارتاپی و روش های ساده می توان گامهای بزرگ را در سطح ملی برداشت.
فیلم مشروح این خبر را در تامین تیوب مشاهده کنید